7 pogostih napak

Nasveti za hitro, donosno in varno prodajo nepremičnine

Večina lastnikov slovenskih nepremičnin naredi pri prodaji svoje hiše ali stanovanja najmanj eno od sedmih resnih napak. Mnoge prodajalce
stanejo te napake nekaj tisoč ali celo nekaj deset tisoč evrov v obliki nižje kupnine, da o slabi volji in izgubljenem času niti ne govorimo.

Dobra novica je, da se je vsaki od sedmih napak mogoče v celoti izogniti. Pa pojdimo po vrsti …

Napaka št. 1
Postaviti previsoko (ali prenizko) prodajno ceno

Vsak lastnik nepremičnine si želi iztržiti maksimalno ceno za svoje imetje. Vendar najboljši način, kako to doseči ni oblikovanje pretirano visoke prodajne cene.

(Pre)visoka prodajna cena bo odvrnila ciljne kupce, še preden bodo ti sploh začeli razmišljati, da bi si jo ogledali. Druge kupce bi pretirana cena lahko zavedla v višja pričakovanja od realnih. Po pravilu potrebujejo precenjene nepremičnine veliko več časa za prodajo, zato je zelo pomembno določiti korektno prodajno ceno že takoj na samem začetku.

Še slabša je seveda druga skrajnost — če je postavljena prodajna cena nižja od realne tržne vrednosti nepremičnine, ste lahko pri prodaji svojega imetja ob znaten del kupnine.

Rešitev
Angažirajte dobrega nepremičninskega posrednika. Od vseh strokovnjakov, ki imajo tako ali drugače opravka z nepremičninskimi posli je samo izkušen posrednik resnično pravi naslov za oceno, kakšno prodajno ceno bo trg še prenesel. Ker dnevno sodeluje pri sklepanju konkretnih nepremičninskih dogovorov natančno ve, koliko so kupci pripravljeni odšteti za določeno vrsto nepremičnine na določeni lokaciji.
Napaka št. 2
Nepripravljenost odpraviti pomanjkljivosti in urediti nepremičnino za prodajo

Nepremičninski posredniki največkrat opozarjajo lastnike nepremičnin prav na ta problem. A se kljub temu znova in znova pojavlja.

Ko se odločite poiskati kupca za svojo nepremičnino, ne pozabite poskrbeti za njen čim lepši izgled. Opravite potrebna popravila. Dobro počistite. Prepričajte se, da vse naprave in aparati delujejo in da je oprema v zglednem stanju.

Prvi vtis, ki ga dobi potencialni kupec, je pogosto odločilen. Neverjetno število dogovorov je že padlo v vodo zaradi neurejenih prostorov, madežev na talnih oblogah in neprijetnih vonjav. To so vse na videz majhne in nepomembne stvari. A ne za kupca.

Rešitev
Posvetujte se s svojim nepremičninskim agentom o vsem tem. Če ste izbrali pravega, vam bo zagotovo znal svetovati, katera majhna popravila in izboljšave bodo imela največji učinek pri potencialnih kupcih. In s tem na višino končne prodajne cene.
Napaka št. 3
Zapravljati čas s potencialnimi kupci, ki to niso
Večina ljudi, ki kliče in se zanima za ogled določene nepremičnine, nima nobenega namena in običajno tudi ne sredstev za nakup te nepremičnine. To počnejo iz čiste radovednosti, zelo pogosto iz povsem nerealnih ambicij, včasih pa celo iz kakšnih drugih, manj poštenih razlogov. Ne samo, da tratite svoj dragoceni čas s takimi obiskovalci, izpostavljate se tudi nepotrebnemu tveganju, saj odpirate vrata svojega doma popolnim tujcem.
Rešitev
Prepustite kontakte s kupci svojemu posredniku in prihranili si boste čas in skrbi. Dober posrednik bo »skeniral« potencialne kupce, preden jih bo napotil k vam. Kupca bo na ogled pripeljal šele, ko bo natančno preveril, ali nepremičnina ustreza njegovim potrebam in željam, ali si ta oseba tak nakup lahko finančno privošči, koliko depozita lahko plača in kakšne so njegove možnosti za pridobitev stanovanjskega oziroma hipotekarnega posojila.
Napaka št. 4
»Aktivno prodajati« med ogledi nepremičnine

Nekateri prodajalci nepremičnin so mnenja, da morajo vsekakor aktivno sodelovati na ogledu, ker imajo veliko več podatkov o nepremičnini kot njihov posrednik. To pa se prej izkaže za oviro pri skleniti dogovora, kot nasprotno.

Nakup novega doma je velika odločitev. Je tudi osebna, celo intimna odločitev. Ljudje radi »pomerijo« stanovanje ali hišo, da bi ugotovili, kako bi se počutili, če bi živeli tu. To pa zelo težko storijo, če jim je lastnik nepremičnine stalno za petami.

Rešitev
Opremite svojega posrednika z vsemi potrebnimi informacijami, potem pa mu pustite, da opravi svojo nalogo. Če na vsak način želite prisostvovati, ostanite v enem prostoru in odgovarjajte le na vprašanja, ki so neposredno naslovljena na vas.
Napaka št. 5
Poskušati prodati brez posrednika, kljub pomanjkanju izkušenj v nepremičninskih poslih

Večina lastnikov nepremičnin, ki so se odločili prodajati v lastni režiji, je to storila zato, ker so verjeli, da lahko prihranijo posredniško provizijo. Računica pa se na koncu izide le najbolj strokovnim in izkušenim.

Podatki raziskav kažejo, da več kot dve tretjini lastnikov nepremičnin, ki so se odločili prodati svojo nepremičnino brez posrednika, tega ne bi ponovili še enkrat. Prodaja nepremičnine v lastni režiji je lahko zelo draga, zelo zamudna in zelo tvegana stvar.

Rešitev
Če res niste ekspert s specialističnimi nepremičninskimi znanji, potem raje angažirajte izkušeno in strokovno nepremičninsko agencijo.
Napaka št. 6
Izbrati nepremičninskega posrednika na osnovi poznanstva

Če ste pomislili, da bi poverili prodajo svoje nepremičnine kar svojemu znancu — razmislite še enkrat.

Prijateljstvo ali poznanstvo z osebo, ki ima nepremičninsko licenco ne sme biti niti prvi, niti edini razlog za odločitev o tem, komu boste zaupali prodajo svoje nepremičnine. Veliko pomembnejša so dokazila o uspešnih preteklih poslih in zadovoljnih strankah.

Rešitev
Postavite visoka in zahtevna merila, ko izbirate nepremičninskega posrednika … natanko tako, kot bi to naredili pri izbiri zdravnika, arhitekta ali odvetnika. Tako kot pri teh poklicih, velja tudi pri nepremičninskih posrednikih enako pravilo — boljšega strokovnjaka kot boste izbrali, boljših rezultatov boste deležni.
Napaka št. 7
Slabo poznavanje pravnih in davčnih nepremičninskih predpisov

Nepremičninske pogodbe so pravno zavezujoči dokumenti, ob tem pa so pisane v zahtevnem pravniškem jeziku. Nepoznavanje ali napačno razumevanje določil pogodbe vas lahko stane precej denarja in spravi v neprijeten položaj …

Dobro se podučite, kakšne so vaše obveznosti, preden podpišete pogodbo oz. kakršenkoli drug uradni dokument.

Rešitev
Posvetujte se s strokovnjaki. Vaš nepremičninski posrednik vam bo tudi tu v veliko pomoč. Tam, kjer se njegovo strokovno znanje konča, pa vam bo lahko priporočil izkušene strokovnjake, ki se specialistično ukvarjajo z nepremičninskimi posli (odvetnik, cenilec, finančni in davčni svetovalec …).

Compare listings

Compare